Toată lumea cunoaște mitul : „Laptele te ajuta sa adormi mai repede”, dar oare este și adevărat?

Lipsa unui somn adecvat este legată de multe rezultate negative asupra sănătății fizice și mentale. De fapt, este considerată o problemă majoră de sănătate cunoscuta la nivel global.

Drept urmare, multe persoane caută remedii simple la domiciliu pentru a îmbunătăți calitatea somnului.

A lua un pahar cu lapte cald înainte de culcare este o tradiție care a fost transmisă de generații ca o modalitate de a cultiva relaxarea, de a calma anxietatea și de a facilita un somn mai odihnitor.

Deși mulți oameni sunt de acord cu această practică, alții spun că nu este altceva decât folclor.

În acest articol veți afla dacă laptele poate sau nu sa va ajute sa adormiți mai repede.

Studi și părerea experților
O serie de studii pe animale demonstrează că consumul de produse lactate precum lapte și brânză înainte de culcare poate ajuta unele persoane să aibă un somn mai odihnitor, deși motivul pentru care rămâne neclar.

Experți cred ca este probabil legat de compuși chimici specifici sau de efectele psihologice ale unei rutine liniștitoare de culcare sau poate de o combinație a celor doi.

Compuși chimici
Laptele conține triptofan și melatonină care vă pot ajuta să adormiți. Subliniez va poate, pentru ca este diferit de la persoana la persoana.

Triptofanul joacă un rol important în producerea  serotoninei.

Serotonina stimulează starea de spirit și promovează relaxarea.

Melatonina, cunoscută și sub numele de hormonul somnului, este eliberată de creierul tău. Vă ajută să vă pregătiți corpul pentru a intra într-un ciclu de somn.

Cu toate ca acești doi compuși provoacă somnul, în prezent, nu există dovezi care să sugereze că un singur pahar de lapte conține suficient triptofan sau melatonină pentru a influența organismul.

Efecte psihologice
Uni experți spun ca efectul laptelui nu are nici o legătură cu ce conține acesta. Ei afirma ca totul tine de efectele psihologie.

Acestea se refera la faptul ca ar putea să-ți amintească subconștient de a avea lapte la culcare în anii copilăriei. Aceste sentimente liniștitoare pot semnala creierului tău că este timpul să dormi.

Cu toate acestea, nu există suficiente dovezi care să garanteze un rezultat anume din adăugarea de lapte la rutina de culcare.

În concluzie, nu există nici un studiu care sa ateste ca laptele cald ar putea provoca somnul deci nu ar fi neapărat indicat sa îl consumați înainte de culcare. Dar, dacă vreți nu va oprește nimeni sa încercați și sa vedeți ce efect are asupra voastră.

Atenție: Laptele te face (sau te ajuta depinde de caz) sa crești în greutate.

Dacă v-a plăcut articolul v-aș ruga sa îmi urmăriți blogul iar noi ne revedem data viitoare cu noi postări.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s