Când auzi de cuvântul alimentație te gândești automat la mâncare dar, tulburările alimentare sunt ceva mai mult decât alimente. Sunt condiții complexe de sănătate mintală care necesită adesea intervenția experților medicali și psihologici pentru a-și modifica cursul.

Aceste tulburări sunt descrise mai pe larg de medici specialiști sau pentru mai multe detali puteți consulta cărți pe acest subiect.

Acest gen de tulburare se manifesta foarte des. De exemplu în Statele Unite, se estimează că 20 de milioane de femei și 10 milioane de bărbați au sau au avut o tulburare alimentară la un moment dat în viața lor.

În acest articol îți voi arata ce sunt tulburările alimentare și ce le provoaca:

Ce sunt tulburările alimentare?

Tulburările de alimentație sunt o serie de afecțiuni psihologice care determină să se dezvolte obiceiuri alimentare nesănătoase. Ar putea începe cu o obsesie pentru mâncare, greutatea corporală sau forma corpului.

În cazuri grave, tulburările alimentare pot provoca consecințe grave asupra sănătății și pot duce chiar la deces dacă nu sunt tratate.

Cei cu tulburări alimentare pot avea o varietate de simptome. Cu toate acestea, cele mai multe includ restricția severă a alimentelor, balamurile alimentare, cum ar fi vărsăturile.

Deși tulburările de alimentație pot afecta persoanele de orice gen în orice stadiu de viață, acestea sunt cel mai adesea raportate la adolescenți și femei tinere. De fapt, până la 13% dintre tineri pot avea cel puțin o tulburare alimentară până la vârsta de 20 de ani.

Pe scurt tulburările de alimentație sunt condiții de sănătate mintală marcate de o obsesie pentru alimente sau forma corpului. Ele pot afecta pe oricine, dar sunt cele mai răspândite în rândul femeilor tinere.

Ce le provoacă?

Experții consideră că tulburările alimentare pot fi cauzate de o varietate de factori.

Unul dintre acestea este genetica. Studiile gemene și de adopție care implică gemeni care au fost separați la naștere și adoptați de diferite familii oferă unele dovezi că tulburările alimentare pot fi ereditare.

Acest tip de cercetare a arătat, în general, că, dacă unul din gemeni dezvoltă o tulburare alimentară, celălalt are o probabilitate de 50% să se dezvolte și la el.

Trăsăturile de personalitate sunt o altă cauză. În special, nevrotismul, perfecționismul și impulsivitatea sunt trei trăsături de personalitate adesea legate de un risc mai mare de a dezvolta o tulburare alimentară.

Alte cauze potențiale includ presiunile de a slabi, preferințele culturale pentru a fi slabi și expunerea la mass-media care promovează astfel de idealuri.

De fapt, anumite tulburări de alimentație par a fi in majoritate inexistente în culturile care nu au fost expuse idealurilor occidentale de a fi slab.

Acestea fiind spuse, idealurile acceptate din punct de vedere cultural sunt foarte prezente în multe zone ale lumii. Cu toate acestea, în unele țări, puține persoane ajung să dezvolte o tulburare de alimentație. Astfel, sunt probabil cauzate de un amestec de factori.

Mai recent, experții au propus că diferențele în structura creierului și biologie pot juca, de asemenea, un rol în dezvoltarea tulburărilor alimentare.

În special, nivelurile de mesageri ai creierului serotonină și dopamină pot fi factori.

Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii înainte de a face concluzii puternice.

Pe scurt tulburările de alimentație pot fi cauzate de mai mulți factori. Acestea includ genetica, biologia creierului, trăsăturile de personalitate și idealurile culturale.

Tulburările de alimentație sunt condiții de sănătate mintală care necesită de obicei tratament. De asemenea, pot fi dăunătoare pentru corp dacă sunt lăsate netratate.

Dacă aveți o tulburare de alimentație sau cunoașteți pe cineva care ar putea avea una, solicitați ajutor de la un medic care este specializat în tulburări alimentare.

Dacă v-a plăcut articolul v-aș ruga sa îmi urmăriți blogul iar noi ne revedem data viitoare cu noi postări.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s