Chiar dacă luna trecuta au fost designeri care și-au prezentat colecțiia de primăvară 2020, este totuși greu de crezut că suntem la un pas de un deceniu nou. A fost un vârtej – așa cum sunt toate deceniile. Dar a fost un an frumos.

Atât de multe s-au întâmplat în acest deceniu, încât poate fi greu să ne amintim care momente au zguduit cel mai mult lumea, dar am ales zece pe care nimeni nu le poate uita, fie datorită calităților lor virale, fie modului în care au schimbat ireversibil moda. Această listă nu este definitiva pentru ca în fiecare an va exista un moment definitoriu pentru acesta.

Mai jos o sa faci o călătorie în timp (dar o călătorie cu stil) care iti va aduce aminte de aceste momente:

Moartea lui Alexander McQueen

Pornind de la o notă serioasă, deceniul a început cu pierderea prematură a lui Alexander McQueen, cu doar câteva săptămâni înainte ca spectacolul său din toamna anului 2010 să se întâmple. După o lungă luptă mentală, designerul cunoscut pentru spectacolele sale creative – nimeni nu poate uita oglinzile (și rasucirea complotului) de la VOSS sau roboții din timp Shalom Harlow pictate prin spray pentru primăvara 1999 – a murit tragic prin sinucidere, părăsind industria.

Echipa lui McQueen a continuat să prezinte colecția sa finală o lună mai târziu, deși a fost o afacere mică, sombră, deoarece grupurile private au asistat la frumusețea ornamentată a viziunii sale complete de 80 la sută. Și deși casa sa a trăit sub Sarah Burton , iar imaginea sa a supraviețuit printr-o mulțime de omagii și un documentar recent, gaura creativă pe care a pierdut-o a rămas – întunecată cum ar fi fost viziunile lui.

Rochia de carne a lui Lady Gaga la VMA din 2010

Îți aduci aminte când Lady Gaga nu era un guru câștigător la Oscar ? Nu mele de scena Gaga este mult mai mult decât o referință Queen , nimic nu o va aduce înapoi ca rochia ei din friptură crudă. Minunata „rochie de carne” a fost aspectul ales de atunci al vedetei pop în alegerea VMA și a fost de fapt o declarație împotriva politicii americane „Nu întrebați, nu spuneți”. A fost cel mai mare moment al unei epoci în care LG s-a prezentat la spectacole de premii în interiorul ouălor și a șocat lumea cu capetele ei de avangardă.

Rochia are propria pagină Wikipedia și a definit ce a crezut lumea despre stilul lui Gaga, până când s-a reinventat cu o mulțime de rochii glamour în timp ce promovează A Star is Born . Și în timp ce recent am aflat că rochia Valentino a triplei amenințări de la Globurile de Aur s-a încheiat la o licitație după ce o menajeră a descoperit-o într-o cameră de hotel, locul unde se află friptura sartorială este mai puțin discutat. În cele din urmă, nu a putrezit: au păstrat-o ca pe un tip de ticăloșie și au fost afișate la Rock and Roll Hall of Fame în 2011.

Piciorul dezgolit al lui Angelina Jolie la Oscarurile din 2012

Angelinei Jolie a rupt internetul. La Oscarurile din 2012, actrița a lovit covorul roșu într-o rochie neagră Versace cu o crapatura, care părea un moment clasic de glamour, până când toată lumea a analizat modul în care a pozat. Era piciorul drept al lui Jolie, furând toată atenția în timp ce o scoase din fustă.

Evenimentul a creat o mulțime de discuții și parodii (două fante de picior !!) și, deși nu se știe exact de ce această afecțiune a tuturor celorlalte ori vedetele au propus să sublinieze un singur picior gol, a devenit cel pe care îl putem face referire instantaneu. Și dacă ai plecat la cumpărături vestimentare formale în orice moment de atunci, știi că tăieturile laterale sunt peste tot acum, deși nu sunt la fel de cochete cu cele ale lui Jolie.

Rihanna 2015 Met Gala Look

În urmă cu zece ani, majoritatea oamenilor s-au gândit la Rihanna ca doar un artist muzical. Poți să crezi ? Oricum, la aproximativ un deceniu în cariera sa, muzicianul născut în Barbados pe care îl cunoaștem și îl iubim cu toții a decis să-și extindă orizonturile și să preia și lumea modei, din cauza că a făcut-o. Vom identifica începutul dur al CFDA din 2014 , când a uimit într-o rochie acoperită de Swarovski de Adam Selman , dar style icon-ul RiRi a explodat cu adevărat un an mai târziu, când s-a prezentat la Met Gala, într-o rochie galbena de blană de Guo Pei .

Restul, după cum se spune, este istorie – Fenty x Puma, Fenty Beauty , Savage x Fenty , multe mărci despre care încă așteptăm să aflăm mai multe, și cel mai recent Fenty , marca care marchează prima casă a LVMH în decenii și un moment de istorie, care a devenit prima femeie nde culoare care a colaborat cu conglomeratul pe o nouă linie. Ar fi ajuns aici fără momentul Guo Pei? Sincer, probabil, dar cu siguranță a creat o scânteie virală pentru a face din Rihanna irevocabil o icoană a modei.

Adidasi Yeezy

La fel ca Rihanna, Kanye West a intrat în anii 2010 ca mai mult decât un muzician. Deși a experimentat puțin moda în perioada aughts-urilor (vă amintiți de pantofii lui Louis Vuitton și de stagiul său Fendi ?), Adevărata transformare a rapperului în designer s-a întâmplat în jurul sfârșitului deceniului, când a lansat primi adidasi Yeezys în colaborare cu Adidas. Avansați câțiva ani mai târziu și West a devenit un adevărat rege printre hipebeasts, pantofi ediție limotata, care au generat linii ultralong (atât fizice, cât și virtuale), precum și o linie de îmbrăcăminte Yeezy, cu colecțiile care fac debuturi memorabile. Precum Madison Square Garden și Instagramul lui Kim Kardashian.

Dior și Givenchy își numesc primiele directore artistice feminine

Pentru un domeniu atât de frecvent asociat cu feminitatea, moda a fost dominată în mod grozav de designeri de sex masculin. Desigur, acest lucru nu este de a transforma unii designeri într-o cutie, dar este de la sine înțeles că este un pic dezechilibrat să comercializezi ceva către femei, fără ca multe femei să aibă un cuvânt de spus.

Mai avem până acum să mergem pe acest tărâm, dar în anii 2010 s-au văzut doi designeri feminini care fac istorie la cârma celor mai mari case
de modă din Franța. Prima dintre acestea a fost Maria Grazia Chiuri , care a devenit directorul artistic al Dior în 2016 în urma plecării lui Raf Simons . Munca ei a abordat teme feministe și a vizat o clientelă mai tânără, făcând cu siguranță amprentă asupra brandului septuagenar.Un an mai târziu, Clare Waight Keller a făcut istorie atunci când l-a înlocuit pe Riccardo Tisci la Givenchy, iar elementele principale ale lucrării sale apreciate în ultimii doi ani și jumătate includ o colecție couture inspirată de Audrey Hepburn și o rochie de mireasă regală.

Defilarea lui Kaia Gerber la Alexander Wang Spring 2018

În ultimii ani a existat un val incontestabil de obsesie din anii ’90. Și deși poate ți-ai dat seama că designerii ar putea aduce înapoi mici ochelari de soare și neonul sălbatic care au definit sfârșitul mileniului, este ceva mai greu să reproduci locul cultural al unei persoane. Iată și iată, Cindy Crawford a născut clona ei, permițând nostalgie și noi emoții deodată.

Deși Kaia Gerber și-a făcut debutul pe pistă la Calvin Klein imediat după împlinirea vârstei de 16 ani, internetul a observat cu adevărat deja-vu-ul cu care se confruntau câteva zile mai târziu, la #WANGFEST al lui Alexander Wang (altfel cunoscut sub numele de extravaganța de primăvară 2018 unde a trimis modele într-un autobuz către Tribeca, Astor Place și Bushwick). Tânăra model a deschis spectacolul într-o simplă rochie albă, cu un accent înclinat în lateral, dar ceea ce a ieșit în evidență a fost mersul ei, care a mers pe internet pe măsură ce toată lumea și-a dat seama că este Cindy Crawford partea 2. Oamenii au comparat videoclipuri. , observând totul de la felul în care șoldurile ei se balansau până la crâșma ei curgătoare, și a mers pe calea rapidă spre supermodeldom.

Acum, Gerber este încă unul dintre cele mai mari modele ale industriei și, deși „filmul” de la Guido Palau ajută la diferențierea faimoasei sale mame, duo face în mod regulat apariții împreună, satisfăcând dorințele nostalgiei tuturor. Pentru a porni, toate supermodelele din anii 90 au făcut o întoarcere oarecum, așa că, dincolo de acest moment , nimeni nu trebuie să se uite departe pentru a-și vedea în acțiune favoritele.

Rochii de mireasa regale

În acest deceniu, amândoi principalii tineri cu cel mai înalt profil din Marea Britanie s-au căsătorit, ceea ce înseamnă – ați ghicit – două rochii de mireasă de neuitat. Ducesa de acum Cambridge devenise un style icon în timp ce se întâlnea cu prințul, așa că toți ochii erau pe ceea ce avea să poarte pe culoar. Alegerea ei finală? O rochie elegantă cu gât în v de Burton de la McQueen, împreună cu părul lung purtat. Kate mai colaborează cu designerul la aspecte importante până în zilele noastre și este greu să te gândești la unul fără celălalt.

Șapte ani mai târziu, Meghan Markle a lăsat în urmă o viață de actorie și stil de viață american-canadian pentru a se căsători cu Harry , iar în mod sigur a făcut-o cu stil – publicațiile scriau despre „Efectul Meghan Markle”, prin care îmbrăcămintea pe care o poartă se vinde aproape imediat , cu mult înainte de ziua cea mare. (Un fenomen similar s-a întâmplat și cu Kate.) Ea a mers cu un număr Givenchy cu barcă pe care Waight Keller l-a proiectat, stârnind propriul parteneriat de durată și creând un moment care a fost semnificativ în jur, de la designerul britanic pentru o casă internațională până la florile comunității de pe ea voal. Ambele momente de mai sus au fost atât de masive încât nu este surprinzător faptul că designerii din spatele lor s-au terminat și în alte locuri din această listă.

Moartea lui Karl Lagerfeld

Începutul anului 2019 a făcut ca industria să vorbească atunci când Karl Lagerfeld nu a reușit să apară pentru colecția Chanel Haute Couture din motive de sănătate. Nu după mult timp, a murit la Paris chiar la mijlocul lunii modei, creând o agitație cu doar câteva zile înainte ca designerul (și adevărata putere de modă) să fie pusă să-și trimită colecția Fendi Fall 2019 pe pistă. Întotdeauna ocupat, întrucât plănuia zeci de spectacole pe an, Lagerfeld a spus întotdeauna că nu se va retrage niciodată, iar acest lucru s-a dovedit adevărat, deoarece a dat instrucțiuni de ultimă oră echipei sale de pe patul său de moarte.

Dacă nu sunteți orientat asupra aceastei lumi, n-ați putut sa nu vedeți știrile – în acea dimineață, Instagram era plin cu Lagerfeld. Asta înseamnă totul pentru a sublinia impactul masiv pe care l-a lăsat pierderea lui: după ce peste 30 de ani a condus cel puțin trei case de modă simultan ( Chanel , Fendi și brandul său omonim), el devenise mai mare decât viața, aproape la fel de mult ca și creațiile sale maximaliste. Desigur, asta înseamnă că spectacolele de pe podium care au urmat au devenit tributuri de tot felul și, deși primul său memorial a fost privat, un eveniment la nivel mondial a fost planificat pentru acea vară.

Acum, lumea s-a aflat la marginea scaunelor lor, întrucât Virginie Viard și Silvia Venturini Fendi își dau seama cum să se topească influența lui Lagerfeld cu propriile viziuni, iar o expoziție Met care înconjoară lucrările designerului este o posibilitate pentru 2022. Moartea lui Lagerfeld a fost incontestabila, cel mai mare moment al anului, dacă nu chiar al deceniului, și va trece ceva timp înainte ca moda să se adapteze complet vieții fără el.

Versace aduce înapoi rochia JLo Jungle

Donatella Versace are o modalitate de a crea momente virale. Cum ai putea să nu o faci când brandul tău este construit în jurul maximalismului și supermodelelor? Oricum, după cum știm cu toții, unul dintre cele mai virale momente ale ei a fost momentul în care a conceput o rochie Grammys pentru J.Lo în 2000, iar decolteul ei a provocat atât de mult interes, încât Google Image Search a devenit viral. Aproape două decenii mai târziu, Versace a readus imprimeul de tip jungla făcut celebru pe acea rochie printr-o colecție tributară. Aspectul pregătit pentru viața de noapte și distribuția supermodelelor.
Au fost destul de amuzante, dar Donatella a scuturat-o la finalul emisiunii, trimitând-o pe J. Lo îmbrăcatăin în rocha iconica. Mulțimea a devenit sălbatică, la fel și internetul a trecut doar câteva minute, creând un moment care a câștigat cu adevărat popularitate.

Dacă v-a plăcut articolul v-aș ruga sa îmi urmăriți blogul iar noi ne revedem data viitoare cu noi postări.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s