Este uimitor să vezi cum diferitele evenimente din istorie au influențat și au schimbat modul în care oamenii s-au îmbrăcat de-a lungul timpului. Unele dintre cele mai populare moduri sunt clasice, ele pot fi testul timpului și cu greu „nu ies din stil”, experimentând doar modificări minore pentru a ține pasul cu tendințele. Alte articole vestimentare ar putea fi considerate trecute, stiluri care sunt populare doar pentru un scurt sezon și apoi nu se mai poartă niciodată. Adesea, anumite tendințe de modă sunt dependente de gusturile anumitor grupuri de oameni sau de clișee și sunt de obicei asociate cu statutul social sau preferințele culturale, precum tipul de muzică pe care o place o persoană. Moda poate fi influențată și de evenimente mondiale precum războiul sau economia. De exemplu, în timpul celui de-al doilea război mondial, oamenilor li se permitea doar o anumită cantitate de țesături, astfel încât erau obligați să creeze ținute simple care să fie suficient de practice pentru sarcinile de război. Din anii 1920 până în anii 90, modele populare au reflectat starea de spirit a fiecărui deceniu și au prezentat schimbări în societate pe măsură ce stilurile de îmbrăcăminte și accesorii au evoluat odată cu vremurile.

Rochii și fuste

Rochie și fustele s-au schimbat și au variat dramatic între anii 1920 până în prezent, precum și în fiecare deceniu. În 1920, la doar câțiva ani după Primul Război Mondial, margini de fustă și rochii s-au ridicat și liniile de talie au coborât până la șold. Aceste schimbări au însoțit modele băiețești care au marcat anii ’20 ca un deceniu de decadență și distracție. În perioada 1926-1928, s-a raportat că hemline-urile au fost cele mai ridicate, dar odată ce piața bursieră s-a prăbușit în 1929 și s-a instalat Marea Depresiune, liniile de tiv au revenit la o lungime mai conservatoare (sub genunchi sau mai jos). Anii 1930 s-au lăudat cu revenirea la feminitate și glamourul de la Hollywood a fost idolizat. Rochiile de seară au prezentat tăieturi părtinitoare și accente diamante și au fost confecționate din chiffon sau catifea. Pentru un aspect mai casual în anii treizeci, rochiile erau tăiate subțire și aveau umeri largi și o centură în jurul taliei. Accentele reale de blană și imprimeurile florale au fost, de asemenea, populare în această epocă, până la izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial și aspectul plin de farmec al deceniului și-a pierdut strălucirea.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, țesăturile luxoase precum lâna, mătasea și nylonul erau foarte reglementate, iar fustele și rochiile pentru femei erau adesea confecționate din vâscoză. Fustele și rochiile ar fi, de asemenea, confecționate din orice ar putea fi găsit în interiorul unei locuințe (cum ar fi perdele, cămăși de noapte sau cearceafuri de pat), din cauza ilegalității folosirii excesului de țesături atunci când confecționați o ținută din aproximativ 1942 până în 1947. Cu boomul economic din Anii 1950, glamour-ul a devenit din nou la modă, iar fustele A-line și creion au fost modele foarte potrivite. Rochiile din deceniu ar fi adesea prezentate cu accente de dantelă și erau de obicei în lungime de pana la genunchi. Intrând în sfârșitul anilor ’50 și ’60, mini-rochiile și costumele cu fustă lungă au intrat în scenă. Rochii în stil Mod, cu fuste scurte și modele îndrăznețe, colorate au devenit populare. Mary Quant, un designer de modă este unul dintre oamenii emblematici pentru crearea mini-fustei iconice de la mijlocul anilor șaizeci. La sfârșitul anilor șaizeci și șaptezeci, moda hippie a preluat, iar fustele și rochiile maxi curgătoare au devenit dominante. Muzica și dansul de disc au influențat și rochiile cu linii zvelte, fuste curgătoare și țesăturile strălucitoare care ar arăta cel mai bine într-un club de noapte.

Pe măsură ce am intrat în anii 1980, moda a evoluat încă o dată. Fustele și rochiile au fost din nou mai lungi și au prezentat linii drepte și un design mai serios. Pe măsură ce din ce în ce mai multe femei s-au alăturat costumelor de afaceri ale forței de muncă profesionale au devenit o tendință pentru femeile cu fuste conservatoare drepte și cu umerii largi, blazerele au atins aspectul. În anii optzeci, moda a devenit puternic influențată de vedetele și filmele muzicale cu aspect eclectic prezentat de Madonna, Cyndi Lauper și de steaua de film Molly Ringwald. În anii ’90, fustele și rochiile nu erau la fel de proeminente și aspectul mai casual a devenit acceptabil, iar hip-hopul și muzica alternativă stabilesc scena pentru moda la începutul deceniului. Fustele și rochiile au fost de obicei scurte și chiar provocatoare, mai ales în ultima parte a deceniului, însă rochiile libere și pline, precum și fustele lungi din denim au fost, de asemenea, tendințe notabile.

Bluze, cămăși și topuri

În anii 1920, bluza jumper a fost introdusă și a devenit incredibil de populară. De obicei, bluza jumper era din bumbac sau mătase și avea un guler de marinar. Perfect pentru împerecherea cu o fustă, de obicei a ajuns chiar sub șolduri și ar fi însoțit de o centură. Un alt tip popular de bluză de douăzeci de ani a fost o cămașă cu decolteu căzut în v. Tricourile cu mâneci lungi tricotate, cu gulere rotunjite au fost, de asemenea, populare în deceniu. Pentru bărbați, tricourile polo, cămășile de îmbrăcăminte și puloverele au fost culmile alegerii. În anii treizeci, au fost populare bluzele feminine care aveau gâturi v și lungi papioane atașate în jurul gâtului, bluze fără mâneci și tricouri tricotate din satin și lenjerie. În timpul anilor 40, nylonul și mătasea au fost înlocuite cu raion și vâscoză pentru vârfurile formale, în timp ce pânza de terry, lenjeria și chiar pânza au fost folosite pentru cămășile de agrement. Femeile care au lucrat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial au purtat cămăși în stil militar care aveau gulere cu buton, iar femeile care făceau parte din Corpul auxiliar al femeii americane ar purta o ținută militară completă.

După încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, până la mijlocul anilor 1950, tendințele în moda femeilor s-au schimbat din nou. Stilurile cu gât rotund pe cămăși fără mâneci sau cămăși cu mânecă lungă erau populare, precum și gulere polo. Mânecile Dolman au dominat și topurile la modă în anii cincizeci și șaizeci. Anii ’60 au adus în îmbrăcămintea mainilor bluze etnice cu imprimeu. Și cămășile pentru bărbați și femei au prezentat adesea modele „sălbatice”. De la sfârșitul anilor șaizeci până la mijlocul anilor șaptezeci, cămășile și bluzele colorate cu modele psihedelice au fost la modă, iar moda hippie a făcut cămăși indiene, cămăși țărănești, tunici și jachete Nehru populare atât pentru bărbați, cât și pentru femei din epocă. Modele spațiale și futuriste au devenit de asemenea populare și multe blaturi au fost confecționate din piele de căprioară, piele, vinil și plastic.

În anii 1980, deoarece stilurile au devenit ușor mai casual și tricourile polo au devenit acceptabile, iar pentru uzura formală sau de afaceri, topurile boxy cu umăr, bluzele, cămășile și puloverele au fost populare pentru bărbați și femei în deceniu. Hainele cu dimensiuni excesive erau populare și în anii 80 și 90. Anii ’90 au înregistrat o comercializare mult mai mare a modei, cu etichete de designer care apar pe exteriorul hainelor ca o modalitate de a promova statutul și trendiness-ul. Această tendință continuă și astăzi, deoarece nu este neobișnuit să vezi oameni care poartă tricouri casual elegante, care găzduiesc un logo Guess îndrăzneț sau Ralph Lauren în față. Anii 90 au înregistrat, de asemenea, o creștere a popularității tops-urilor de cultură și a bluzelor, deoarece stilurile femeilor au devenit mai provocatoare. La sfârșitul anilor 80, 90, și în moda de astăzi.

Pantofi

În anii 1920, încălțămintea pentru femei ar avea adesea tocuri înalte. Multe femei ar purta chiar și pantofi cu toc cu costumele de înot ca semn de feminitate. Oxforduri de diferite stiluri și culori au fost populare și la bărbați și femei, precum și cizme din dantelă. În timpul anilor ’30, tocurile au fost în popularitate, în timp ce stiluri mai tradiționale de tocuri erau încă purtate. În cazul bărbaților și femeilor, pantofii pentru petrecerea timpului liber din piele au fost populari pentru activități în aer liber și exerciții fizice în deceniu. În anii patruzeci, ca urmare a războiului, pantofii au devenit mai conservatori și mai practici. Pantofii pentru femei erau de obicei făcuți cu tocuri mai obișnuite și aveau fie plută, fie talpă din lemn.

Pantofii, sandalele și tocurile cu vârfuri rotunjite și linii feminine erau purtate de femei în anii ’50. Pantofii cu șa, pantofii albi din dantelă cu accente din piele maro sau negru, au fost de asemenea populari atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Pantofii de baschet din pânză erau purtate de bărbați. Pantofii din piele de căprioară s-au bucurat și de momente de popularitate în acest deceniu. În anii ’60, cizmele cu toc negru (cel mai probabil din piele sau material din piele eco) erau populare pentru bărbați și femei, iar tocurile au devenit mai subțiri. Cizmele din vinil, mocasin cu toc gros, au fost toate populare în anii ’70. Sandalele și cizmele cowboy în stil occidental au fost de asemenea populare atât la bărbați, cât și la femei.

În anii 1980, pantofi au fost facuti cu tocuri mai înalte și mai subțiri decât în deceniile anterioare și au devenit un succes. În ceea ce privește îmbrăcămintea casual, pantofii de tenis (atât pantofii înalți, cât și pantofii standard pana la gleznă) și pantofii din piele au fost foarte populari. Până în anii ’90, stilul s-au întors pe Pământ, iar aspectul casual a fost cheia. În acest deceniu, înlocuitorii de piele au devenit mai populari datorită preocupărilor de mediu, iar sandalele tip șâlap, precum Birkenstocks, au definit aspectul alternativ la începutul deceniului. Pantofii aveau tocuri mai voluminoase, iar pantofii sportivi de gimnastică erau cu oamenii in fiecare zi. Oamenii își vor arăta pantofii Reebok, Nike sau Adidas cu mândrie și ediții speciale s-ar vinde pentru sute de dolari.

Accesorii

Din anii 1920 până în anii 90, accesoriile s-au schimbat extraordinar, dar unele articole precum bijuteriile au rămas mereu populare. Pălăriile la modă erau foarte populare din anii XX până în anii cincizeci și erau adesea un articol de zi cu zi în tinuta unei persoane. Pentru femeile din stilul de cască din anii 1920, pălăriile, cloches-urile, turbanele au fost populare și de obicei au prezentat o varietate de țesături, decupaje, accente de dantelă, pene sau alte detalii. În anii 30, 40, și 50 , alte stiluri de pălării pentru femei erau populare.

Pentru bărbați, cravatele și-au alternat rândurile în favoarea modei. Începând cu anii XX și până în anii 90, lungimea, lățimea, țesătura, culorile și modelele cravatelor au variat în funcție de tendințe, dar au fost aproape întotdeauna o necesitate pentru îmbrăcămintea de afaceri pentru bărbați și pentru cea formală. Bărbații vor purta căciuli de golf, șepci de automobile, pălării din Panama și alte stiluri de pălării aproape atemporale până în anii șaptezeci, după care pălăriile au devenit mai puțin populare pe măsură ce stilurile casual au început să domine scena. Șepci de baseball, șepci cu craniu și alte tipuri de pălării casual rămân populare bărbaților și oferă o modalitate de a-și afișa în întreaga lume echipele de sport preferate.

Gențile și poșetele au fost întotdeauna populare la femei, dar stilurile s-au schimbat de-a lungul deceniilor. În anii treizeci gențile de mână ar fi adesea folosite ca genti de vanitate care aveau oglindă încorporată și puteau fi folosite pentru a retusa machiajul și părul în timp ce erau afară. În anii cincizeci și șaizeci, gențile de mână au devenit mai mult o declarație de modă și s-ar coordona cu tipul de ocazie la care a participat, genți mai mari, mai practice, erau folosite pentru cumpărături sau pentru o zi cu familia, în timp ce gențile mai mici, mai pline de fantezie, vor fi folosite pentru petreceri sau seri de lux cu prietenii. În anii șaptezeci, optzeci și chiar nouăzeci, gențile și poșetele au devenit mai degrabă o mulțime de capete, femeile reducându-și colecția până la unul sau două, o geantă mai formală și o geantă de zi cu zi.

Moda barbatilor

După primul război mondial și până în jurul anului 1942, hainele bărbaților au fost destul de relaxate și mai puțin formale. De exemplu, în această perioadă au fost purtate gulere mai moi. Cămsile sport fără mâneci au devenit populare și au fost purtate cu pantaloni pliați albi și o centură. Celebritățile din anii 1920 și 1930 ar combina uneori piese casual cu piese formale pentru un nou look. Costumele erau purtate cu accesorii precum cravată de lână, pălărie trilby neagră sau mănuși negre. Încălțămintea din piele neagră a fost de asemenea popularizată în această perioadă. Razboaiele largi pe costumele pentru bărbați au fost foarte populare în anii ’30, atât în costumele britanice, cât și în cele americane. Materialele folosite la confecționarea acestor costume erau de obicei un tip de lână.

Îmbrăcămintea sportivă cuprinsă între mijlocul anilor 1930 și 1946 a inclus articole, cum ar fi pantaloni de flanelă cu picioare drepte albe pentru jocul de tenis sau tricoturi de bumbac cu un elastic albastru închis pentru jocul de fotbal. Un palton de pânză roșie era uneori purtat cu cizme de piele neagră pentru călărie. Aceste ținute sportive au fost foarte influențate de britanici. După 1946, bărbații au purtat articole precum pantaloni negri, jachete din lână cu un singur nasture. Accesoriile costumului includ pălării negre homburg și pantofi negri.
Stilurile britanice din anii ’50 au fost în unele moduri diferite decât în anii ’30 și ’40. Unul dintre articolele semnate pentru bărbați în primul an al acestui deceniu include pardesiul (de culoare gri). Stilurile americane de îmbrăcăminte sport și de petrecere a timpului liber, create în anii 1950, au inclus o geacă maronie și șireturi inguste. Acestea au fost purtate în timpul călăriei și, probabil, împreună cu cizme de călărie din piele înalte pana la genunchi.

La sfârșitul anilor șaizeci și la sfârșitul anilor șaptezeci, moda a fost influențată de designeri din numeroase țări. De exemplu, Pierre Cardin din Franța a creat un nou design al unui costum din pânză gri din două piese, care avea un sacou lung. În anul 1970, geaca de stofă cu fermoar era purtată ca o ținută de zi. Acest articol a fost confecționat cu buzunare mari cu clapete la Nivelul șoldului și mâneci strânse, care erau evazate la încheieturi și pantaloni de stofă maro, care au fost, de asemenea, evazati. Tinutele din piele au devenit, de asemenea, mai populare după 1973. Costumele pentru petrecerea timpului liber și stilurile influențate de discotecă au fost de asemenea populare la bărbații din anii șaptezeci.

Anii ’80 au fost o perioadă a modului său unic. Bărbații din această perioadă care au lucrat ca executiv sau o altă funcție de autoritate superioară au purtat, de obicei, articole precum un costum maro cu două piepturi. Aceste costume au fost concepute cu umeri proeminenti. Îmbrăcămintea casual, care a fost semnificativă în anii ’80, a inclus blugi de culoare albă din denim, purtați adesea cu un sacou potrivit. La moda în anii ’80, pentru bărbați, a fost inclusă articole de îmbrăcăminte, cum ar fi geacă de piele neagră, fără mâneci, fixare cu fermoar din centru sau buzunare cu clapete. În anii ’90, blugii albastri erau de asemenea foarte populari, dar spre deosebire de anii ’80, pantalonii cu clopot, pantalonii cu picioare mai late și baggy erau la modă. Puloverele pe gât negru au fost populare în anul 1995, precum și costumele cu dungi din doua piese cu guler mic și pantaloni îngustați pana la lungimea gleznei.

Dacă v-a plăcut articolul v-aș ruga sa îmi urmăriți blogul iar noi ne revedem data viitoare cu noi postări.