Astăzi o să vorbim despre ce transmite îmbrăcămintea și cum exprima ea cine suntem noi.

Nu trebuie să fii un fashionist înrăit și nici sa fi la zi cu prezentările de la London Fashion Week ca să fi conștient de cât de importanta este imbracamintea pentru a exprima cine suntem noi în secolul XXI. Hainele pe care le purtăm transmit semnale puternice semenilor nostri dar si străinilor, proiectând imaginea de sine a noastră pe care vrem să o afișăm.

Cu toate acestea, câți dintre noi înțelegem cu adevărat psihologia modului în care oamenii de pe stradă sau de la birou interpretează alegerile din garderoba noastră și cum această impresie ar putea diferi de cea pe care credem că o transmitem?

O serie de sondaje psihologice au scos la iveală impactul real al alegerilor vestimentare asupra modului în care ne percepem și ne judecăm reciproc, cu experimente care arată unele rezultate surprinzătoare.

Sfidarea stereotipurilor

Față de stereotipul de gen al femeilor, care este mai sensibil la modă și conștient de hainele și eforturile de machiaj ale altora decât bărbații, studiile au ridicat capacul asupra insecurităților bărbaților în ceea ce privește hainele.

Spre deosebire de credințele obișnuite, bărbații s-au dovedit a fi adesea mai conștienți de sine decât femeile în ceea ce privește îmbrăcămintea.

Prin urmare, trebuie să înțelegem semnificația alegerilor vestimentare, indiferent de sexul nostru. Indiferent dacă ești bărbat sau femeie, alegerile tale vestimentare îți pot afecta atât imaginea de sine, impresia pe care o transmite altora și, la rândul ei, modul în care oamenii se comportă față de tine. Ele pot influența totul, de la rezultatul unui meci sportiv până la impresia unui intervievator despre capacitatea dvs. de a munci într-un post la muncă.

În acest articol, ne uităm la efectul pe care alegerile noastre vestimentare de azi le pot avea asupra vieții noastre și la modul în care sunt interpretate de cei din jurul nostru.

De ce contează hainele: ce spune garderoba ta despre tine

Hainele nu au fost întotdeauna la fel de influente pentru a ne spune personalitatea noastra ca și astăzi. Numai ca urmare a progreselor tehnice de-a lungul secolelor, alegerile vestimentare au devenit semnificative.

În cazul în care în civilizațiile timpurii, scopul principal al îmbrăcămintei a fost să ne menținem calzi și relativ uscați, astăzi, încălzirea centrală ne încălzește casele, reducându-ne dependența de hainele singure pentru a ne ajuta să supraviețuim. Hainele s-au dezvoltat de la un avantaj practic la un marker social: acestea afectează modul în care ne vedem pe noi înșine. Ele ne ajută să fim văzuți în lumina pe care dorim să o facem și, de asemenea, ne emană personalitățile și statutul social.

În multe societăți, sensul vestimentatiei întruchipează bogăția și gustul personal.

Semnalizare paun

Semnalizare la animale: „semnale cinstite”, cum ar fi păunul mascul care afișează pene colorate pentru a atrage o parteneră feminină.
Conform teoriei semnalizării, un păun mascul va afișa fanul său vibrant de pene ascunse într-un ritual pentru a atrage o femelă cu care să se împerecheze. Astfel de ritualuri variază de la specie la specie, dar la om, capacitatea noastră de a crea și de a purta haine ne oferă un avantaj echivalent în a putea să ne deosebim de o mulțime și a demonstra individualitatea noastră în efortul de a găsi un partener. În schimb, de asemenea, am putea folosi îmbrăcăminte pentru a atrage atenția și pentru a ieși din tipare.

Un alt factor în alegerile noastre vestimentare este modul în care bărbații și femeile percep și interpretează diferite culori .

Într-un experiment, cercetătorii au fotografiat oamenii cu haine colorate diferite și apoi au solicitat participanților să evalueze atractivitatea oamenilor în fotografiile rezultate. Ei au descoperit că culoarea hainelor afectează modul în care bărbații evaluează atât atractivitatea bărbaților, cât și a femeilor și modul în care femeile apreciază atractivitatea bărbaților. Este interesant însă că culoarea îmbrăcămintei nu a influențat judecata femeilor asupra altor femei.

Acest lucru ne aduce la întrebarea: ce culori sunt privite ca atractive?

Hainele roșii ar tinde să conducă participanții la evaluarea subiecților mai favorabil în termeni de atractivitate în comparație cu atunci când purtau haine de alte culori.

Acest rezultat ar putea explica rezultatele unui studiu care a constatat că, atunci când chelnerițele purtau tricouri diferite colorate în timp ce serveau la un restaurant, bărbații ar avea tendința să lase sfaturi mai înalte pentru cei care poartă topuri roșii decât cei cu tricouri de alte culori. Cu toate acestea, culoarea tricoului nu a avut niciun efect asupra sfaturilor lăsate de clienții de sex feminin.

Desigur, culoarea articolelor de îmbrăcăminte este departe de singurul factor utilizat în judecarea unei persoane bazată pe îmbrăcăminte.

Exista multe alte metode prin care o sa fi perceput de ceilalți dupa inbracaminte dar nu trebuie neapărat sa ne gidam după acestea pentru ca pana la urma este inportant ce crezi tu despre tine și daca te simți tu bine purtând anumite lucruri.

Cele menționate mai sus sunt doar niște statistici și nimic mai mult dar totuși trebuie sa tinem cont de faptul ca trebuie sa avem un aspect ingrijit și trebuie totuși sa fim atenți la combinatiile pe care le facem pentru a fi o ore te din punct de vedere estetic.

Dacă v-a plăcut articolul v-aș ruga sa îmi urmăriți blogul iar noi ne revedem data viitoare cu noi postări.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s