Cele mai greșite și abuzate cuvinte din lumea modei sunt „Prêt-à-Porter” și „Haute Couture”.
În timp ce acești termeni sunt aruncați ocazional chiar și de către cei mai experimentați designeri, există într-adevăr sensuri foarte specifice pentru cei doi. Citiți mai departe pentru a afla diferența reală între Prêt-à-Porter și Haute Couture.

În primul rând, este important să cunoaștem semnificațiile literale din spatele acestor fraze. „Prêt-à-Porter înseamnă literalmente„ gata de purtare ”. „Haute Couture” este de obicei folosit pentru a considera orice „High Fashion”. Acest lucru nu este prea departe, deoarece Haute Couture înseamnă „cusut înalt” sau „confecții mari”.

1. Producție

Haute Couture:
Fiecare piesă Haute Couture este realizată pe măsura unui singur client. Clientul vine la atelier pentru măsurători. Acest lucru indică faptul că fiecare piesă Haute Couture este adaptată fiecărui client, atât ca stil, cât și ca mărime.
Moda Haute Couture este considerată ca fiind de cea mai bună calitate și la cel mai mare preț. Deși acest lucru poate fi adevărat majoritatea timpului, există de fapt mai multe standarde specifice pe care o piesă le atinge pentru a fi considerată „Couture”. Vogue a descris odată piesele Couture drept „piese de artă”. Într-adevăr, acest lucru este adevărat. Piesele Haute Couture sunt concepute pentru a fi purtate de câțiva clienți, dacă nu numai unul. Indiferent de cât de exclusivă este o piesă, aceasta nu este neaparat Haute Couture. După aprobarea data de Chambre Syndicale, o casă de modă este considerată Haute Couture prin legea franceză. Acest lucru nu este ușor, deoarece există criterii stricte pe care trebuie să le îndeplinească o casă de modă pentru a fi luata în considerare. În primul rând, o casă de modă trebuie să aibă un atelier la Paris care să angajeze cel puțin cincisprezece membri ai personalului cu normă întreagă. Casa de modă trebuie să proiecteze piese confecționate la comandă pentru clienții. Aceste standarde asigură eticheta Haute Couture și oferă piese adaptate impecabil, care vor fi potrivite exact și perfect pentru client. Desigur, în Paris există doar cincisprezece studiouri Haute Couture, inclusiv Chanel și Dior.

Prêt-à-Porter:
Prêt-à-Porter este de înaltă calitate, și este făcut în fabrică. Deși Prêt-à-Porter nu este neapărat produs în masă, este disponibil pentru o mare varietate de clienți. Aceste colecții sunt realizate pentru mulți clienți cu diferite dimensiuni. Deși variază în funcție de preț și calitate, caracteristica generală este aceea că aceste colecții sunt proiectate în limita mărimii standardizate. Aceste piese nu sunt menite să se potrivească perfect sau să necesite un croitor. Pur și simplu se potrivesc majorității oamenilor destul de bine.

2. Vânzări

Haute Couture:
piesele Haute Couture sunt piese de cea mai înaltă calitate. Confecționate manual, aceste piese sunt făcute pentru a ți se potrivi perfect și necesită multă pricepere și timp. Ca atare, acest nivel de calitate înseamnă prețuri ridicate și clienți de înaltă calitate. Cu alte cuvinte, clienții pieselor Haute Couture sunt, în general, oameni bogăți, deoarece Haute Couture este cel mai mare preț pe care îl puteți plăti în industria modei.
Casele Haute Couture creează o colecție în fiecare sezon de vară și de iarnă. Aceste colecții stabilesc adesea tendințele viitoare ale modei pentru colecțiile Prêt-à-Porter, deoarece aceste colecții adesea sunt inspirate din aceasta moda.

Prêt-à-Porter:
De obicei Prêt-à-Porter este disponibil de două ori pe an. Colecțiile Prêt-à-Porter sunt mai des disponibile pentru sezon, din cauza schimbărilor climatice și economice. Aceste colecții nu sunt făcute la comandă. Rata cu care companiile de modă sunt capabile să producă colecții Ready-to-Wear variază de la Haute Couture, prin faptul că colecțiile Ready-to-Wear sunt produse la rate mai rapide, în cantități mai mari. Deși pot fi de înaltă calitate și se inspiră din liniile Haute Couture, aceste colecții nu au exclusivitatea Haute Couture. Clienții ar putea găsi aceste piese, de exemplu, în magazinele de retail sau online.

3. Spectacolele de pe podium

Haute Couture:
Casele Haute Couture sunt angajate să prezinte colecții de două ori pe an de cel puțin 35 de piese, atât de zi cât și de seară. Aceste colecții sunt prezentate la fiecare 6 luni, cu o jumătate de an înainte. De exemplu, colecția de vară a unei case Haute Couture va fi prezentată la Paris în ianuarie, în timp ce colecția de iarnă va fi prezentată în iulie. Spectacolele Haute Couture sunt spectacole artistice. Cu seturi elaborate și liste de invitați foarte variați, aceste spectacole sunt la fel de exclusive ca piesele Haute Couture în sine.

Prêt-à-Porter:
prezentările de modă Prêt-à-Porter sunt văzute cu un an în avans; de exemplu, colecția de iarna 2019 a fost prezentată în iarna anului 2018. Brandurile Haute Couture, precum Chanel și Dior, prezintă adesea o linie Prêt-à-Porter. Aceste colecții sunt prezentate în timpul săptămânii modei, o perioadă în care fiecare nume din modă se adună în anumite orașe. Cele mai cunoscute din aceste săptămâni au loc la New York, Paris, Milano și Londra. Spectacolele Prêt-à-Porter sunt adesea elaborate și artistice, cu liste de invitați exclusivi precum celebrități, presa și bloggerii de modă.

Dacă v-a plăcut articolul v-aș ruga sa îmi urmăriți blogul iar noi ne revedem data viitoare cu noi postări.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s