Dacă sunteți pasionați de lumea modei cu siguranță va plac și cărțile despre moda. Deoare putem să învățăm multe din ele sa dar și arata bine pe măsuță de cafea astăzi v-am pregătiți un articol despre niște cărți despre moda, foarte interesante pe care trebuie să le ai în biblioteca.

Judith Watt, Alexander McQueen: The Life and the Legacy
– Despre opera unuia dintre cei mai iubiţi (şi mai regretaţi) designeri ai timpurilor noastre, despre opera sa specială şi colecţiile lui avangardiste.

Scott Schuman, Closer
– A fost „pionierul“ fotografiilor de streetstyle. Iar în acest volum găsim o colecţie simpatică a celor mai bune fotografii suprinse de The Sartorialist. Ca să înţelegem fenomenul bloggingului şi frenezia cu care necunoscute îmbrăcate colorat sunt pozate insistent la fiecare Săptămână a Modei… poate n-ar fi rău să vedem de unde a început nebunia.

The Little Dictionary of Fashion
-Alături de Coco Chanel şi de Hubert de Givenchy, Christian Dior este unul dintre cei mai mari coutourier ai tuturor timpurilor. E de la sine înţeles că nu puteam deschide lista celor mai bune cărţi despre modă fără a include „The Little Dictionary of Fashion” a marelui Dior. Publicată în 1954, cartea nu reprezintă un compendiu de trucuri în vogă în epoca de aur a modei, cât mai degrabă un cumul de sfaturi care pot fi aplicate la fel de bine şi azi. Având dimensiunile perfecte, în cuvintele lui Dior însuşi „nici prea lungă, ca să devină plictisitoare, dar nici prea scurtă, ca să fie insuficientă”, „The Little Dictionary of Fashion” ne învaţă cum să purtăm o eşarfă, cum să păşim pentru a scoate în evidenţă superba ţinută pe care o purtăm sau cum să descoperim tonul de galben care ni se potriveşte. Însă marele merit al primei noastre cărţi de modă este că stabileşte, cu cuvintele de necontestat ale unui geniu în fashion, că eleganţa nu depinde de starea financiară, ci mai degrabă de un trio la îndemâna oricui: simplitate, îngrijire şi bun gust. E o carte pe care trebuie să o deţină oricine a suspinat vreodată în faţa unui obiect de toată frumuseţea!

The Beautiful Fall: Fashion, Genius and Glorious Excess in 1970s Paris
-Ce înseamnă moda? Glamour, strălucire, frumuseţe, vivacitate, dar şi obsesie şi excese. Iată descrierea care defineşte cel mai bine şi „The Beautiful Fall: Fashion, Genius and Glorious Excess in 1970s Paris” de Alicia Drake. De data aceasta, avem de-a face nu cu o colecţie de sfaturi de modă, ci cu a analiză incitantă, din culise, a rivalităţii dintre doi titani ai modei, Karl Lagerfeld şi Yves Saint Laurent. Aşa cum spune şi titlul acestei cărţi despre modă, Drake ne poartă în pestriţii ani 70, atunci când pe scena pariziană îşi începeau cursa spre regalitate Lagerfeld şi Saint Laurent. Disecându-le stilul, temperamentul, obsesiile, anturajul, excelând la prezentarea intrigilor şi ambiţiilor care îi animau, „The Beautiful Fall: Fashion, Genius and Glorious Excess in 1970s Paris” nu e doar o colecţie de obiecte fermecătoare, dar lipsită de viaţă: e temperamentală, dramatică, zgomotoasă precum moda în cele mai bune momente. Cartea a fost onorată de critici cu apelative precum „fascinantă” şi „delicioasă”, s-a spus despre ea că dă dependenţă, iar noi suntem de părere că orice persoană pasionată de modă trebuie să o aibă.

Kate Moss by Mario Testino
-Ajungem acum la cel mai unul dintre cele mai celebre supermodele ale tuturor timpurilor, Kate Moss, un nume sinonim cu zeitatea în modă, şi la fotograful care a intrat în legendă, Mario Testino. Împreună, cei doi fac o combinaţie care a depăşit perimetrul modei şi a intrat în artă şi în istorie. Îi uneşte o prietenie de mai bine de 20 de ani, iar albumul „Kate Moss by Mario Testino” e poate cea mai tandră dovadă a sentimentelor care îi unesc. Colecţia de 100+ imagini cu fascinanta englezoaică include atât instantanee celebre, dar mai ales fotografii intime din arhiva personală a lui Testino, secvenţe surprinse în culise sau înaintea shooting-urilor iconice. Descoperim o altă faţetă a lui Moss, una vulnerabilă, departe de style icon, de modelul a cărui carieră continuă la 44 de ani, de vedeta implicată în scandaluri.

Coco Chanel
-Încheiem lista noastră, a celor mai bune cărţi despre modă, cu portretul realizat celei mai recognoscibile figuri din acest domeniu, Coco Chanel. De data aceasta nu te vom tenta cu memorii, ci cu o biografie, una minuţioasă, de proporţii, ca o incizie ascuţită în mitul atent plăsmuit de Coco. Editoare a revistei Elle, Edmonde Charles-Roux şi-a asumat misiunea de a face lumină în viaţa uneia dintre cele mai fascinante femei ale secolului trecut. Accentul nu e pus însă pe creatoarea genială care ne-a dăruit taioarele, parfumul Chanel No 5 sau moda boyfriend, ci pe femeia Gabrielle, pe orfana cu o copilărie fericită, pe iubita dezamăgită de bărbaţii din viaţa ei, pe cea care a dorit cu orice preţ să şteargă orice urme ale familiei sale, ale istoriei personale. „Coco Chanel” se citeşte pe alocuri mai mult ca o operă literară decât ca una de non-ficţiune graţie descrierilor pitoreşti, al accentului pus pe portretul realizat personajelor, al stilului bogat. Nu te aştepta la povestea unui succes deplin sau la o incursiune bine documentată în lumea modei, ultima carte de pe lista noastră e mai degrabă o încercare fascinantă de umanizare, de demitizare a unui simbol, şi una excelentă.

…isme. Să înțelegem moda, Mairi Mackenzie
– Consider că este un start foarte bun pentru oricine (și nu mă refer doar la fashioniste aici) își dorește să se informeze cu privire la acest domeniu. Este o carte relativ micuță ca format (de fapt, este semnificativ mai mică față de celelalte istorii ), însă bine structurată și destul de complexă la nivel de informații. Mie îmi place și faptul că regăsim la tot pasul numeroase hint-uri/cuvinte-cheie despre subiectele în discuții, pe care le putem aprofunda noi ulterior, dacă dorim. Ah, și, în plus, are și un preț foarte ok (20 și ceva de lei).

Dacă va plăcut articolul v-aș ruga sa îmi urmăriți blogul iar noi ne revedem data viitoare cu noi postări.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s